22 mars 2010

Att fota

Jag kommer ihåg när internet var ganska ungt, ja det är väl en si sådär 15 år sen. Runt -96 som köpte vi dator, dyr som f*n, men oj vad roligt det var!

På den tiden var det vanligt att man gjorde en egen hemsida som man fyllde av nonsens och inget vettigt alls, så även jag, men det var lite mer ovanligt med digitalkamera (fanns de över huvud taget?) vilket innebar att om man ville visa upp sig för världen så var det hederliga gamla bilder som scannades in och sen publicerades på sin hemsida. ...eller kanske skickades vidare i ett mail.
Inte som på gamla goda tiden då man skrev brev och skickade med några kort (det var väl ingen som sa bilder om foton då?) alltså.

Idag är världen helt annorlunda, idag har alla en digitalkamera eller en mobil som går att fota med och det tas bilder på allt, verkligen ALLT. Sen redigerar man dem så bra det går för att inte visa upp finnen i pannan eller de kaffegula tänderna.
Vi ljuger och luras lite och sen går vi ut i den Riktiga Världen och visar upp oss som vi ser ut på riktigt...

En rolig sak var att då, på den gamla unga internettiden och när det var nytt även med digitalkameror, då skulle man inte visa upp att man fotade sig själv för att sen skicka vidare en bild. Man försökte se så oberörd ut som möjligt, som att det var någon annan som fotade. Armen fick inte synas i bilden så att det syntes att det var man själv som höll i kameran.

Idag håller alla sina kameramobiler eller andra kameror framför sig och fotar i spegeln, precis som det inte spelar någon som helst roll i världen att man fotar sig själv. Allt syns på bilden, självklart även kameran alltså. För alla vet ju ändå att alla andra gör precis samma sak.
Idag är det ingen idé att gömma sig, för syftet är ju trots allt att visa upp sig...

1 kommentar: