21 oktober 2010

Storkok!

Note to self: Glöm inte att komma ihåg att bra mat är storkok!

För att slippa äta samma rätt vecka in och vecka ut, gäller det att man kan variera sin lunch. Antingen gör man ett stort antal olika rätter på en gång eller så lagar man till "komponenter" som man sedan kombinerar fritt efter eget tycke.

Bra "komponenter" att ha i frysen är t ex kokt broccoli, stekt kycklingfilé, wokat kött och lök, kokt ris, köttfärssås, stekt lök.

En bra bas är att koka en stor mängd ris som du kompletterar de andra rätterna med när du fryser in maten portionsvis.
Hemlagat potatismos är en underskattad god och nyttig grundingrediens till lunchlådorna. Snåla inte med peppar eller smöret när du gör moset.

Frysta grönsaker är också perfekt att lägga ovanpå portionen innan du fryser in den.


Här kommer lite enkla och klassiska idéer på storkok:
Dillkött - Prova att göra den med kyckling istället för högrev.
Gulasch - Lägg i extra mycket potatis så blir den matigare.
Chili Con Carne - Med kött eller med Corn. Lägg i extra mycket bönor av olika slag. Komplettera med ris.
Lasagne - Med kött eller spenat. Gör den färdig i ugnen dela upp i lagom portioner.
Strimlad och stekt kyckling - Variera mellan Thailändsk kryddning eller Indisk curry.
Köttfärswok med kinakål, pepparfrukter och kinesisk soja samt en gnutta socker. Komplettera med ris.
Crêpes - Egna pannkakor fyllda med köttfärs eller skinka och ost, eller Thaikryddad kyckling.
Köttfärswok med spenat och massor med tomater och Grekisk kryddning.
Hemmagjorda pizzabitar med olika toppning t ex tacokryddad köttfärs, bacon med lök, skinka och ost.
Wokade äggnudlar med strimlat kött och grönsaker.
Pannbiffar - komplettera med en stork klick potatismos när du fryser in portionerna
Kycklingfiléer med olika kryddor tillagade i ugnen. Komplettera med potatismos eller ris vid infrysningen.
Linsgryta med linser och böner gärna med starka kryddor. Komplettera med ris.


Källa: Grapevine.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar