Vem var Valborg?Snart är det Valborgsmässoafton med valborgsmässoeld och "Vintern rasat..." och vi firar vårens ankomst, även om vi många år får göra det frysande eftersom vi optimistiskt klätt oss i vårkläderna. Trots allt är det en tradition som många uppskattar eftersom det då, oavsett temperaturen, äntligen ÄR vår!
Den kvinna som gett helgen dess namn levde i Tyskland på 700-talet. Valborg var abedissa i ett kloster i Bayern, grundat av hennes två börder. Hennes dag är den 1 maj men som vid många helger föregås dagen av en afton, då festandet inleds. Valborgsfirandet kom till oss från Tyskland under medeltiden och i vissa delar av landet tog man även till sig traditionen med valborgsmässoeld. Denna tände tyskarna för att skydda sig mot sina häxor som flög till "Blocksberg" denna natt, till skillnad mot våra svenska häxor som redan flugit till Blåkulla under påsken (och som man i vissa delar av landet höll på avstånd med påskelden). Fram till på 1700-talet var det endast i Uppland som man tände valborgsmässoeldar medan seden nu är utbredd över stora delar av landet.
Hos oss använde man elden för att skrämma bort inte bara övernaturliga väsen men också vilddjur. Den första maj var det nämligen tradition att släppa ut djuren i markerna och det kunde då vara på sin plats att skrämma bort allt otyg som kunde utsätta dem för fara. Körsångstraditionen vid valborgsmässoafton är hämtad från studenternas tradition att hälsa våren med sång i våra gamla universitetsstäder, Uppsala och Lund.
1 maj har sedan antiken varit en profan festdag i Europa, just eftersom den räknats som vårens intåg. I USA har första maj traditionellt varit arbetarnas dag och på den internationella socialist-kongressen 1889 i Paris beslutade man att första maj skulle vara en dag för demonstrationer. 1939 blev första maj Sveriges första och enda borgerliga helgdag, alla andra helgdagar har religiös anknytning.
21 april 2010
Visste ni...?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar